Сторінки

21.04.12

Сашко Положинський на офіційному відкритті Тернопільського Центру комунікацій

Двадцять першого квітня в Тернопіль завітав Олександр Положинський. Журналісти мали змогу поспілкуватися з лідером «Тартаку» на офіційному відкритті Центру комунікацій, що призначалося на 16.30 в приміщенні ТРЦ «Атріум», за адресою – вул. Кардинала Й. Сліпого, 7. Тернопільський Центр комунікацій, як пояснила його керівник Надія Греса, призначений для того, щоб збирати думаючих людей, журналістів для обговорення різних цікавих подій. От власне, такою подією й стали відвідини файного міста Положинським.

Сам Олександр пояснив, що в Тернополі він відразу з двох причин. Крім Центру комунікацій, сюди його покликав ще й Валерій Чоботар – друг Положинського, який очолює західно-українську федерацію «фрі-файту». Саме з цього виду спорту цього дня тут відбувався великий міжнародний турнір.
Мила бесіда-чаювання в Центрі комунікацій розпочалася з розповідей про виступи «Тартака». Останній відбувся в переддень тернопільській зустрічі, у рідному для Сашка Луцьку. Великий сольний концерт вдався на славу – аж довелося вокалісту вибачатися за дещо зірваний голос. Розповідаючи про виступи на західній Україні, він також розвіяв можливі стереотипи про несприйняття музики «Тартака», наприклад, в Донецьку. На сході також чудово розуміють творчість колективу й часто на концертах просто вимагають виконання таких гостро-соціальних пісень як «Я не хочу» чи «Не кажучи нікому».
Відповідаючи на питання про свіжі пісні чи альбоми, музикант розказав про недоцільність продукування нових речей аж надто часто, оскільки умови праці для сучасних українських виконавців відверто кабальні. Наприклад, робота над збіркою української ліричної пісні під назвою «Повільно», яку продюсував Положинський, була досить важкою й тривала дуже довго.
Гість признався, що завантажує музику з інтернет-мережі, хоча українську намагається купляти. До речі, Сашко не проти безплатного скачування музики «Тартака», оскільки для них значно важливіше, щоб їхню творчість сприймали, ніж не слухали взагалі. Бо хоч інтереси комерційні завжди присутні, проте на першому плані для «тартаків» інтереси творчі.
Положинський багато читає, причому абсолютно різножанрової літератури. Прочитане часто може впливати на написання текстів пісень. Зі слів співака пролунав вислів, який неможливо не зацитувати: «Література допомагає розставити по поличках те, що в тобі живе». Порекомендував книжку про Михайла Терещенка під назвою «Перший олігарх».
Коли спитали чи намагається зараз музикант підтримувати молодих і невідомих виконавців, як це було під час творення альбому «Система нервів», «тартаківець» розповів кілька цікавих речей. Зокрема про те, що назва згаданого альбому «то не просто так». Робота такого штибу потребує особливого натхнення, чималого терпцю, компромісів і все одно хтось в кінці залишиться незадоволеним. Інколи навіть доходить й до образ, як це було вже в іншому проекті з «Гуляйгородом». Хоча, звичайно, завжди більше позитиву й користі. Наприклад, телевізійний проект «Свіжа кров», ініціатором й ведучим якого був Положинський на одному з музичних каналів, сприяв тому, що багато хто з його учасників отримали тоді можливість успішно заявити про себе широкому загалу слухачів. Зокрема, саме там познайомилися тернопільський колектив «Скай» з їхнім теперішнім продюсером. Та на сьогодні для подібних проектів просто не вистарчає можливостей, оскільки сам гурт «Тартак» останніми роками змушений буквально боротися за виживання, долаючи таких суперників як: радіо, телебачення, російська музика, чинна влада, тощо.
Під кінець зустрічі розмова, як це часто буває, перейшла в політичну площину. На думку Положинського – найважливіше зрозуміти зараз, що поки не змінимо великого, то маленькі демонстрації проти табачників чи забудови Андріївського узвозу триватимуть ще тисячу років. Про політичну кар’єру він хоч і задумується, але поки не згуртує достатньої кількості однодумців й принципових людей, на яких можна покластися – не бачить сенсу й доцільності займатися політикою. Говорячи про свої симпатії й антипатії щодо теперішнього українського політикуму, зазначив, що поділяє погляди декотрих політичних сил чи окремих політиків, але йому значно легше визначитися з тим, за кого не голосуватиме, ніж навпаки.
В творчості й діяльності Сашка Положинського знаходиться найбільш чітке на сьогодні відображення свідомості молодого українського покоління, принаймні мислячої його частини. Це саме та людина, з якою і про яку варто розмовляти. Тому, що тут скажеш, організатори зустрічі - молодці.

Більше фото із зустрічі з Олександром Положинським =>>> ТУТ

Немає коментарів:

Дописати коментар